11 september 2008

Onödig byråkrati skapar misstro

Sedan halvårsskiftet måste vårdnadshavare (oftast föräldrar) som är hemma från jobbet för vård av sjukt barn få ett intyg från förskolan för att få pengar från Försäkringskassan.

Naturligtvis handlar detta mycket om att lägga över ansvar på föräldrarna. Det är ju föräldrarna som misstänks för fusk, och som är hela anledningen till att blanketterna införts. Men det kommer ju att vara så att några föräldrar missar att skaffa intyg. Och då kommer Försäkringskassan inte att hantera ärendet på typ 30 dagar. För handläggningstiden hos Kassan är lång - även för enkla ärenden. Och vill det sig riktigt illa är familjen ifråga på semester. Och eftersom förskolan bara behöver spara information om barnens frånvaro till slutet av månaden efter frånvaron, så kanske det inte blir några pengar.

Sen vet vi ju inte om hela den här svängen är värd de fuskare man eventuellt kommer åt. Detta handlar nämligen om en hel del pengar och porto för all administration och en hel del tid för de föräldrar som inte fuskar. För du kan inte skriva ut blanketten själv, och de har inte några sådana på förskolan. Nej, istället ska Försäkringskassan skicka blanketten hem till dig så att det går några dagar.

Om man vill vara konspiratorisk - och det vill man ju - så kan man hävda att detta är ett sätt för den borgerliga regeringen att minska utgifterna, och dessutom tala om att man kommit åt en del av fusket. Och att det därför behövs ytterligare övervakning och byråkrati.

Den enkla lösningen på problemet, om det är någon som vill ha en enkel lösning, att förskolorna själva registrerar hos Försäkringskassan vilka barn som varit frånvarande. Vid ansökan om ersättning för vård av sjukt barn kollar då Kassan mot detta register. Och barnen behöver inte finnas särskilt länge i systemet, eftersom kollen kan ske automatiskt redan efter några dagar när förskolan haft tid på sig att mata in uppgifterna. Lätt som en plätt, och minst lika felsäkert som nuvarande system. Och föräldrarna behöver inte göra ett dugg mer.

Inga kommentarer: