28 februari 2008

Simpsons är huvudsaken

Nu har jag varit på rea. Nej, det har inte blivit någon bokrea hittills, och det återstår att se om det blir.

Det blev istället rea på Simpsons-boxar på cdon.com. 440 spänn fick jag lägga för säsong 7-9 i huvudboxar (se Marge intill). Och jag fick paketet idag. L var mycket nyfiken på paketets innehåll, men sedan vi öppnat paketet och jag förklarat att jag var väldigt rädd om boxarna, gick hans intresse snabbt över till Bolibompa och Mamma Spindels alla små kryp. 

Säsong 7-9 tillhör de som gått i repris med skrämmande regelbundenhet i våra reklam-tv-kanaler, men några har jag kanske bara sett en gång. Och det ska bli skönt att se alla avsnitten någon gång tillsammans med L. I kronologisk ordning. Utan reklam. Bara det gör det värt varenda öre.

24 februari 2008

Nej, det är inte slut. Ännu.

Läser med stor regelbundenhet Ana Udovics blogg med lika stor behållning. Inte bara för att vi är en aning bekanta, utan också för att hon skriver på ett sånt sätt som jag skulle vilja kunna skriva.

För ett par veckor sedan undrade hon om hur vår planet mår under rubriken "Är det slut nu?", och hon skrämde upp mig rejält. 25 procent av Nordpolen borta nu och resten puts väck om ytterligare tio år om vi inte ändrar beteende radikalt.

Därför blir jag också extra rädd när jag hör finansminister Anders Borg som i Ekots lördagsintervju förra lördagen så oerhört tydligt sätter ekonomin före miljön. Jag har inte alls svårt att förstå borgare som försvarar den så kallade marknaden. Det jag har svårt för är hur vissa av dem försvarar den från samhällelig inblandning även när det är så förbannat bråttom för att klara vår överlevnad.

Så: Nej, Ana, det är inte slut. Ännu. Men vi måste inse att oavsett vad vi har för uppfattning om hur vårt samhälle måste skötas, så talar naturen sitt tydliga språk. Och än så länge har vi inte lyssnat.

21 februari 2008

Idolerna tillbaka - eller åtminstone två fjärdedelar

Me and the boys will be playing all nightKiss kommer tillbaka till Sverige. Det var nu snart åtta år sedan jag såg dem, om jag minns rätt. Men då var det hela originaluppsättningen - den som lärde mig att musik kan vara något större än själva livet, och som jag följaktligen dyrkade djupt.

Kiss var en starkt bidragande orsak till det musikintresse som följt mig genom livet, och som jag är övertygad om har räddat det lilla förnuft jag har kvar i denna vansinniga värld.

Mitt problem är att det är bara Paul Stanley och Gene Simmons som är med från originalsättningen. De andra har sina randiga och rutiga att inte följa med. Visst - ersättarna är kanske bättre musiker, men det hör inte hit.

Så om jag tidigare stått längst fram på Kiss-konserter, framför Ace Frehley, så kommer jag nu istället att stå på vänster sida, framför Gene. Visst - det kommer att bli bra, men men det är inte samma sak som förr. Uppenbarligen är barndomsminnen en känslig sak.

19 februari 2008

Ska gravida kvinnor undantas från konfliktåtgärder?

Läser på Dagens Industris webbplats "Dina Pengar" hur hemskt det är att facket satte in stridsåtgärder mot en företagare som har två konditorier i Örebro. Anledningen? Hon hade haft det jobbigt med sin graviditet.

Jag har verkligen inga problem att förstå att en graviditet kan vara jobbig. Men ingenstans sägs ens att kvinnan varit oförmögen att arbeta. Tvärtom hade facket raskt fått ett nej när hon blev ombedd att teckna kollektivavtal.

Nej, det hela handlar nog om att hon ville fortsätta betala under minimilön till flera anställda och dessutom inte vill låta sina anställda få större inflytande på sin arbetsplats. För till syvende og sist är det inte bara en persons företag det gäller. Det gäller andras lön och arbetsmiljö. Och det måste facket även kunna få förhandla om, även om motparten är gravid.

Stridsåtgärderna sattes in på fettisdagen och fick avsedd verkan. Mycket lyckat. För semlor är gott - med eller utan varm mjölk - men de ska vara schysst tillverkade.

15 februari 2008

Föredettingar in i rampljuset

Prince tar The Pirate Bay till domstol. Och Village People. Jag häpnar. Jag kan inte låta bli att undra vad i helskotta de har att tjäna på att stämma. Och Village People, som hade sin storhetstid för mer än 25 år sedan med YMCA och In The Navy för att nämna några - är detta deras dödsryckning? Inte lär varken karriär eller ekonomi blomstra efter detta publikfjärmande drag.

Jag har all respekt för artister som vill ha betalt för sina konstnärliga insatser. Men inte tusan är ett åtal mot en svensk länkwebbplats (som inte innehåller några olagliga filer) lösningen på problemet. Klara steg mot en lösning vore istället sänkta skivpriser, möjlighet att köpa musiken i oförstört format utan kopieringsskydd och framför allt enklare sätt att köpa.

Även om alla torrentplatser i hela världen skulle stängas, så skulle inte fildelningen sluta. Alla vet det - men vem tar det första steget att erbjuda sin konst på ett sätt som gör det fördelaktigt för dagens internetanvändare att faktiskt köpa musik?

Själv köper jag nya skivor regelbundet. Och använder fildelning för att lyssna in mig på något. Just nu är det Adele och debut-LP:n "19" som är ett presumtivt köpobjekt. Jag har två kompisar som oberoende av varandra åker till London och ska köpa skivor till mig. En av dem får nog äran att göra inköpet. Förra helgen åkte en annan kompis till London och köpte Amy Winehouse "Back To Black" och två Foo Fighters-singlar. 186,25 för underbar musik med suveränt ljud och snygga omslag.

Fildelningen är här för att stanna. Frågan är inte ens om mediabolagen kommer att förstå nyttan med den. Frågan är när.